Fakta om ADD & ADHD

Det verkar inte så lätt att hitta fakta om ADD/ADHD hos vuxna. Det mesta som finns att läsa handlar om barn och ungdomar. Det ni läser här är en sammanställning som jag gjort utifrån olika internetsidor och är definitivt ingen vetenskaplig rapport.


Är Du orolig att du eller eller en anhörig lider av ADHD/ADD bör du söka läkarhjälp istället för att gå omkring och må dåligt. Det finns hjälp att få.


Skillnaden  mellan ADHD/ADD


ADD (Attention Deficit Disorder)  fritt översatt till svenska skulle bli "Uppmärksamhets-brist-rubbning"  medans ADHD  skulle kunna kallas "Uppmärksamhetsbrist med överaktivitetsrubbning". 
ADD som jag lider av är egentligen en form av ADHD,  men jag lider inte av hyperaktiviteten som  många förknippar med diagnosen. 
Människor med ADD har en minskad aktivitet i de delar av hjärnan som styr tex uppmärksamhet, aktivitetsreglering och impulskontroll. Istället är andra delar överaktiverade vilket ofta gör dessa människor extra känsliga och kreativa.

Ärftlighet anses vara den viktigaste förklaringen bakom ADD, men även miljö och upplevda erfarenheter påverkar hjärnans utveckling.


Personer som har det vi idag kallar ADD eller "vuxen-ADHD" kan ha svårt att fokusera på en uppgift, blir lätt distraherade, kan ha svårt att organisera sina uppgifter eller aktiviteter, har problem att följa regler och instruktioner, många har problem med att sköta  hemsysslor och vissa har problem att utföra sina arbetsuppgifter. Här vill jag tillägga att det finns inget rätt och riktigt, man kan klara vissa uppgifter utan anmärkning en dag och nästa dag fungerar ingenting.


ADHD/ADD är ett neuropsykiatrisk funktionshinder. Man trodde förr att symtomen försvann när barnet blev äldre. Idag vet man att ungefär hälften av de som får diagnosen som barn har kvar samma problem som vuxna, med mer eller mindre samma symtom.  Störningarna startar tidigt i livet och ger varaktiga funktionshinder; mycket i form utav att man inte kan planera och organisera sina handlingar och sin vardag.




Överaktivitet hos vuxna ger sig ofta uttryck  i en känsla av inre rastlöshet och ångest, som inte märks utåt på samma vis. Detta har ofta förväxlats med olika former av depression eller biopolär sjukdom/manodepressiv sjukdom.